fbpx

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2019-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.


A szamosújvári Téka Alapítvány 2019-ben, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt, régiós és egyedi felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.


2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”.


Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 600 résztvevővel): néprajzi programok, néptáncoktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhely.


A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenységeket, oktatást (kerámia, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés, gyékény stb.). 2008-ban egy uniós pályázatnak köszönhetően saját kézműves műhelyt hoztunk létre, külön épületben. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 6 hagyományos, 16 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 11 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést, ami Erdélyben egyedülálló képzés. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. A nálunk vizsgázott alkotók hozták létre a kolozsvári Forgó kézművesházat. Tűzzománc képzésünk egyedülálló Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.

Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely. Mivel a Téka Házban már nem fértünk az alapítvány vezetősége azt a döntést hozta, hogy 2020-tól a műhelyeket egy nagy, jobban kihasználható, több személyt befogadó külön épületbe költözteti. 2020 márciusában bérbe vettünk egy csarnokot, itt létrehoztuk a Téka Kézművesházat.

A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2019 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
- A kézműves képzési programunk keretén belül egy új dokumentációs, adatgyűjtő projektet terveztünk a mezőségi Tóvidék és Szamoshát kisrégiókban . A kézműves technikák, anyaghasználat, motívumkincs stb. dokumentálása érdekében sikerült beszerezni egy kamerát, laptopot, nyomtatót és egy fényképezőgépet.
- Egy másik projektünk a térség kézműves hagyatékához kötődő régi felvételek digitalizálása. A szükséges technikai háttér nagyobbrészt már megvolt, a digitalizáló licencet sikerült egy évvel meghosszabbítani.
- A képzések során meghívott előadókkal dolgozunk. Ehhez szükséges volt egy kivetítő beszerzése az előadóterembe.
- A tűzzománc műhelyben a tűzvédelmi szabályok szigorítása miatt fémbútorzatot kellett beszerezzünk.

Népzeneoktatás - 44 –en vettek részt a tanfolyamon. A résztvevők Szamosújvár és mezőségi szórványmagyar településekről származnak.
Oktatók: Miklósi Hunor, Réman Gergő, Szabó Bence és Szakács Kristóf.


A Csoóri Alaptól kapott támogatást az oktatók tiszteletdíjára, utazási költségük fedezésére, valamint hangszerek és technikai eszközök vásárlására fordítottuk.


A beszerzések biztosítják tevékenységeink folytonosságát, minőségét, fejlesztését és új projektek beindítását.

 107512198 1572119126283481 1110275681251284442 n118774910 791844231597132 3733388611648050753 n

 

 

 
 

Támogatók

rmdszemmi NKA logo 2012 CMYK

uj BGA logoemmi-emet-cssa