fbpx

A Téka Alapítvány népművészeti programjainak fő támogatója a Csoóri Sándor Alap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2019-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.


A szamosújvári Téka Alapítvány 2019-ben, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt, régiós és egyedi felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.


2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”


Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 600 résztvevővel): néprajzi programok, néptáncoktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhely.


A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenységeket, oktatást (kerámia, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés, gyékény stb.). 2008-ban egy uniós pályázatnak köszönhetően saját kézműves műhelyt hoztunk létre, külön épületben. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 6 hagyományos, 16 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 11 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést, ami Erdélyben egyedülálló képzés. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. A nálunk vizsgázott alkotók hozták létre a kolozsvári Forgó kézművesházat. Tűzzománc képzésünk egyedülálló Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.

 

 


Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely. Mivel a Téka Házban már nem fértünk az alapítvány vezetősége azt a döntést hozta, hogy 2020-tól a műhelyeket egy nagy, jobban kihasználható, több személyt befogadó külön épületbe költözteti. 2020 márciusában bérbe vettünk egy csarnokot, itt létrehoztuk a Téka Kézművesházat.


A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2019 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
- A kézműves képzési programunk keretén belül egy új dokumentációs, adatgyűjtő projektet terveztünk a mezőségi Tóvidék és Szamoshát kisrégiókban . A kézműves technikák, anyaghasználat, motívumkincs stb. dokumentálása érdekében sikerült beszerezni egy kamerát, laptopot, nyomtatót és egy fényképezőgépet.
- Egy másik projektünk a térség kézműves hagyatékához kötődő régi felvételek digitalizálása. A szükséges technikai háttér nagyobbrészt már megvolt, a digitalizáló licencet sikerült egy évvel meghosszabbítani.
- A képzések során meghívott előadókkal dolgozunk. Ehhez szükséges volt egy kivetítő beszerzése az előadóterembe.
- A tűzzománc műhelyben a tűzvédelmi szabályok szigorítása miatt fémbútorzatot kellett beszerezzünk.
A beszerzések biztosítják tevékenységeink folytonosságát, minőségét, fejlesztését és új projektek beindítását.


Népzeneoktatás - 44 – en vettek részt a tanfolyamon. A résztvevők Szamosújvár és mezőségi szórványmagyar településekről származnak.


Oktatók: Miklósi Hunor, Réman Gergő, Szabó Bence és Szakács Kristóf.


A Csoóri Alaptól kapott támogatást az oktatók tiszteletdíjára, utazási költségük fedezésére, valamint hangszerek és technikai eszközök vásárlására fordítottuk.


A Csoóri Alap CsSP-E-EGYEDI-2019-2-0009 és CSSP-E-REGHT-2019-0002 pályázatokból a következő fejlesztéseket valósítottuk meg a Téka Alapítvány népművészeti programja részére:
- Karaktercipők beszerzése, elsősorban az együtteseink – Kaláka, Kiskaláka, Kenderkóc - használják, de a Téka Szórványkollégium és a szamosújvári magyar iskola diákjainak is használatba adjuk rendezvények, ünnepségek, ballagások alkalmából.
- Mesterkurzusok, kézműves workshopok, szakmai továbbképzések szervezése, minden korcsoport számára.
- A Csoóri Alap támogatásának köszönhetően sikerült intézményünk arculatát frissíteni, a lepályázott reklám és marketing költségek segítségével.
- Kisértékű eszközökkel fejlesztettük kézműves műhelyünket, rozsdamentes asztalokat, szerszámokat, fúrókat vásároltunk, valamint a Művelődési Központ tereinek wifi hálózatát újítottuk fel, digitális adattárolókat és 2 laptopot vásároltunk.
- A támogatásból biztosítottuk a néptánccsoportjaink szállítási költségeit és a 4 napos csapatépítő kirándulás, táncház és mesterkurzuson fedeztük a szállás költségeit.
- Minőségi koncerthangosítást biztosítottunk a támogatásnak köszönhetően, mivel profi hangtechnikai szolgáltatást tudtunk bérelni.
- Kisértékű eszközöket vásároltunk: színpadi fényeket, profi táncszőnyeget, próbatükörrel gazdagodott a tánctermünk.
- Infrastrukturális beruházásokat eszközöltünk: falcsplafont és mozgófalat szereltünk be.
- A támogatásból biztosítottuk a néptánccsoportjaink szállítási költségeit, valamint a meghívott fellépők szállásköltségeit.
- Zenekarok, koncertek, fellépők tiszteletdíját fedeztük az Önöktől kapott támogatás segítségével.

 

 

 107512198 1572119126283481 1110275681251284442 n