fbpx

A Téka Alapítvány népművészeti programjainak fő támogatója a Csoóri Sándor Alap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2020-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.
A szamosújvári Téka Alapítvány 2020-ben, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt, régiós és egyedi felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.
2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”
Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 600 résztvevővel): néprajzi programok, néptáncoktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhely.
A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenységeket, oktatást (kerámia, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés, gyékény stb.). 2008-ban egy uniós pályázatnak köszönhetően saját kézműves műhelyt hoztunk létre, külön épületben. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 6 hagyományos, 16 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 11 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést, ami Erdélyben egyedülálló képzés. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. A nálunk vizsgázott alkotók hozták létre a kolozsvári Forgó kézművesházat. Tűzzománc képzésünk egyedülálló Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.
Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely. Mivel a Téka Házban már nem fértünk az alapítvány vezetősége azt a döntést hozta, hogy 2020-tól a műhelyeket egy nagy, jobban kihasználható, több személyt befogadó külön épületbe költözteti. 2020 márciusában bérbe vettünk egy csarnokot, itt létrehoztuk a Téka Kézművesházat.
A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2020 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
A Covid-19 okozta világjárvány minden közösségi tevékenységet új kihívások elé állított, ezért odafigyeltünk, hogy tevékenységeinket minden esetben megtarthassuk, ezért a Kézműves Házat úgy fejlesztettük, hogy mint a jelenléti, mint az online oktatás zavartalanul folytatódjon.
Fejlesztettük az internethálózatot, és korszerű laptopot vásároltunk, amikor településünkön magas volt a fertőzöttségi ráta akkor az oktató online tartotta a tanfolyamokat (Ehhez kézműves csomagokat állítottunk össze, melyekért nagyon hálásak voltak a szülők és diákok is egyaránt)
Az Alap támogatásával sikerült a Kézműves Házat korszerűsíteni, vagyis az elektromos hálózatot cseréltünk és világítótesteket vásároltunk, valamint az egyre bővülő létszámú csapatot kiszolgáló új inox asztalokat és polírozót is vásároltunk.
A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2020-009 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
Az Alap támogatásának köszönhetően sikerült az eszközkészletünket fejleszteni a tűzzománc műhelyben szükséges munkagépekkel. Fogyóanyagokat vásároltunk melyeket a keramikus, tűzzománc, drótékszer, gyöngyfűző műhelyekben használunk.
A pályázat segítségével fizettük a Kézműves Ház bérleti díját, valamint ebből a pénzből fedeztük az oktatók tiszteletdíját. Különös gondot fordítottunk a reklámra, hogy tanfolyamaink híre minél szélesebb réteghez eljusson.
E pályázat segítségével tűzzománc műhelyben oktató kollegáink szakmai továbbképzőn vehettek részt.

Köszönjük a támogatást!

 

 

 107512198 1572119126283481 1110275681251284442 n

 

 

 
 

Támogatók

rmdszemmi NKA logo 2012 CMYK

uj BGA logoemmi-emet-cssa