fbpx

A Téka Alapítvány népművészeti programjainak fő támogatója a Csoóri Sándor Alap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2020-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.

A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.
A szamosújvári Téka Alapítvány 2020-ben, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt, régiós és egyedi felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.
2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”
Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 600 résztvevővel): néprajzi programok, néptáncoktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhely.
A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenységeket, oktatást (kerámia, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés, gyékény stb.). 2008-ban egy uniós pályázatnak köszönhetően saját kézműves műhelyt hoztunk létre, külön épületben. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 6 hagyományos, 16 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 11 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést, ami Erdélyben egyedülálló képzés. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. A nálunk vizsgázott alkotók hozták létre a kolozsvári Forgó kézművesházat. Tűzzománc képzésünk egyedülálló Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.
Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely. Mivel a Téka Házban már nem fértünk az alapítvány vezetősége azt a döntést hozta, hogy 2020-tól a műhelyeket egy nagy, jobban kihasználható, több személyt befogadó külön épületbe költözteti. 2020 márciusában bérbe vettünk egy csarnokot, itt létrehoztuk a Téka Kézművesházat.
A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2020 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
A Covid-19 okozta világjárvány minden közösségi tevékenységet új kihívások elé állított, ezért odafigyeltünk, hogy tevékenységeinket minden esetben megtarthassuk, ezért a Kézműves Házat úgy fejlesztettük, hogy mint a jelenléti, mint az online oktatás zavartalanul folytatódjon.
Fejlesztettük az internethálózatot, és korszerű laptopot vásároltunk, amikor településünkön magas volt a fertőzöttségi ráta akkor az oktató online tartotta a tanfolyamokat (Ehhez kézműves csomagokat állítottunk össze, melyekért nagyon hálásak voltak a szülők és diákok is egyaránt)
Az Alap támogatásával sikerült a Kézműves Házat korszerűsíteni, vagyis az elektromos hálózatot cseréltünk és világítótesteket vásároltunk, valamint az egyre bővülő létszámú csapatot kiszolgáló új inox asztalokat és polírozót is vásároltunk.
A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2020-009 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg:
Az Alap támogatásának köszönhetően sikerült az eszközkészletünket fejleszteni a tűzzománc műhelyben szükséges munkagépekkel. Fogyóanyagokat vásároltunk melyeket a keramikus, tűzzománc, drótékszer, gyöngyfűző műhelyekben használunk.
A pályázat segítségével fizettük a Kézműves Ház bérleti díját, valamint ebből a pénzből fedeztük az oktatók tiszteletdíját. Különös gondot fordítottunk a reklámra, hogy tanfolyamaink híre minél szélesebb réteghez eljusson.
E pályázat segítségével tűzzománc műhelyben oktató kollegáink szakmai továbbképzőn vehettek részt.

Kaláka, Kiskaláka, Kenderkóc néptáncegyüttesek
Büszkék vagyunk rá, hogy táncosaink lelkesedése töretlen, az edzőtáborban és fellépéseken is maximális létszámban vettek részt. Néptánccsoportunk szakmailag fejlődött, a közösség megerősödött és létszámbeli növekedés tapasztalható. Jelenleg 5 csoportban 136 gyerek vesz részt.
Együtteseink új koreográfiákat készítettek elő. Nagy Gergő és Cserey Both Zsuzsa néptáncoktatók felcsíki, széki és palatkai koreográfiákat állítottak össze. Kispál Nándor és Lakatos Ágnes új, vajdaszentiványi és bonchidai koreográfiával bővítették együttesünk repertoárját. Fodor Emőke és Juhos Helga Balatoni Katalin “Így tedd rá” módszere alapján tanítja a legkisebbeket

A Csoóri Sándor Alap egyedi támogatása minden fenti tevékenység színvonalának és szakmaiságának emeléséhez hozzájárult, a támogatás pozitív hatása pedig hosszú távon fennmarad.

A Téka Alapítvány egész évi néprajzi programját a Csoóri Sándor Alap támogatta.Köszönjük a támogatást!

 

 

 107512198 1572119126283481 1110275681251284442 n

 

 

 
 

Támogatók

rmdszemmi NKA logo 2012 CMYK

uj BGA logoemmi-emet-cssa