fbpx


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2021-ben is nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.
A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.
A szamosújvári Téka Alapítvány 2021-ben, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt és a régiós felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.
2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”
Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 600 résztvevővel): néprajzi programok, néptáncoktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhely.

A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenységeket, oktatást (kerámia, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés stb.). 2020-ban, épp a Csoóri Alap támogatásának köszönhetően hoztuk létre a Téka Kézművesházat, addig a Téka Házban húzták meg magukat a kézművesek. Az új, korszerű tér most már sokkal több lehetőséget biztosít. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 17 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 13 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. Tűzzománc képzésünk ritka Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.

Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely.
A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2021 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg: a kézművesház padlójának kiöntése, népi kézműves bemutatóhely infrastruktúrájának kialakítása, polcrendszer, bútorzat, világítás, terem felújítása; riasztórendszer, laptop, televízió vásárlása.

A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2021 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg: sikerült az eszközkészletünket fejleszteni a tűzzománc műhelyben szükséges munkagépekkel. Fogyóanyagokat vásároltunk melyeket a keramikus, tűzzománc, drótékszer, gyöngyfűző műhelyekben használunk.
A pályázat segítségével fizettük a Kézműves Ház bérleti díját, valamint ebből a pénzből fedeztük az oktatók tiszteletdíját. Különös gondot fordítottunk a reklámra, hogy tanfolyamaink híre minél szélesebb réteghez eljusson.

Regionális szervezetként kiemelt támogatást kaptunk a CSSP-M-REGHT-2021 számú kiírás keretén belül. A támogatást a Téka népművészeti programjának fejlesztésére fordítottuk. Oktatóink, pedagógusaink szakmai képzését több mesterkurzus szervezése által biztosítottuk; fejlesztettük intézményünk infrastruktúráját (Kivetítő vászon, fényképezőgép, mikrofon és állvány, tároló dobozok. laptop beszerzése, elektromos korongok vásárlása stb.).
A CSSP-NEPTANC-HT-2021 keretén belül a Kaláka, Kiskaláka, Kenderkóc néptáncegyüttesek támogatását biztosítottuk. Büszkék vagyunk rá, hogy táncosaink lelkesedése töretlen, az edzőtáborban és fellépéseken is maximális létszámban vettek részt. Néptánccsoportunk szakmailag fejlődött, a közösség megerősödött és létszámbeli növekedés tapasztalható. Jelenleg 5 csoportban 136 gyerek vesz részt néptáncoktatáson. A támogatásból az oktatókat fizettük ki és az együttes ruhatárát gazdagítottuk kalotaszegi viselettel.
A Csoóri Sándor Alap anyagi támogatása alapítványunk minden népművészeti tevékenységének jelentősen emelte a színvonalát és szakmaiságát; pozitív hatása pedig hosszú távon fennmarad.

Köszönjük a támogatást!

 107512198 1572119126283481 1110275681251284442 n

 

 

 
 

Támogatók

rmdszemmi NKA logo 2012 CMYK

uj BGA logoemmi-emet-cssa