fbpx

Csoóri Sándor Alap

2023-2024


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2023-ban is nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására.
A program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.
A Prima és Magyar Örökség Díjas szamosújvári Téka Alapítvány 2023-ban is, akárcsak az előző években kiemelt támogatást kapott az Alapból a nyílt és a régiós felhívások keretein belül. Ez annak köszönhető, hogy kezdettől fogva kiemelten kezeltük a hagyományos értékek népszerűsítését.

2019-ben a Téka Művelődési Központ Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést kapott. Részlet a minősítésből. „Az Alapítvány példaértékű tehetséggondozó munkát végez az erdélyi Mezőségben…A munkában részt vevő szakemberek elkötelezettek, jól képzettek. Tehetséggondozó programjaik sokszínűek, szakmailag jól felépítettek. Törekszenek a komplex fejlesztésre. Hangsúlyt fektetnek az egyéni törődésre, differenciálásra. A programokkal céljuk egyben a magyar hagyományok őrzése, közösségfejlesztés és identitáserősítés”
Évadonként szervezünk közművelődési tevékenységeket (heti 500-550 résztvevővel). A Kaláka, Kiskaláka és Kenderkóc néptáncegyüttesek folyamatosan próbálnak és fellépésekre járnak, néptánc oktatás, népzene és népdaloktatás, kézműves műhelyek, kiállítások, könyvbemutatók, versenyek, előadások színesítik a Központ munkáját.

Nagyagyrendezvényeink 2023-24 -ben: XXVIII- Nemzetközi Néptáncfesztivál; XXII- Nyári honismereti tábor; XXVIII - Kaláka tábor Feketelakon; XXVI - Őszi Fesztivál ; XXVII - Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivál ; XVIII – Pörgettyű anyanyelvi vetélkedők; XXIV - Betlehemes találkozó; Nyári kézműves táborok, VIII. Népzenetábor ; X. Irodalmi tábor Mezőségen, VI. Román nyelv tábor.

A Téka Alapítvány keretén belül már több mint 20 éve szervezünk kézműves tevékenység-eket, oktatást (kerámia, agyagozás, gyönygyfűzés, tűzzománc, szövés, nemezelés, ékszerkészítés, bútorfestés, tojásfestés, stb.). 2020-ban, épp a Csoóri Alap támogatásának köszönhetően hoztuk létre a Téka Kézművesházat, addig a Téka Művelődési Központban húzták meg magukat a kézművesek. A Téka Kézművesházat eddig béreltük, de 2024-ben a Bethlen Gábor Alap támogatásával meg tudjuk vásárolni, saját tulajdonba kerül. Az új, korszerű tér most már sokkal több lehetőséget biztosít. Itt rendeztük be a keramikus műhelyt 20 elektromos koronggal, három égetőkemencével (kerámia és tűzzománc számára). A foglalkozásokat szakképzett oktatók vezetik. Hetente 120 gyerek jár agyagozni - ezt különböző szinteken szervezzük. Ugyanakkor a felnőttek számára 14 éve indítottuk el az akkreditált keramikusképzést. Eddig 35 felnőtt vizsgázott le és szerzett keramikus diplomát. Egész Erdély területéről vesznek részt a képzésen. Tűzzománc képzésünk ritka Erdélyben. Fiatalok, felnőttek vesznek részt a képzéseken. A nyári szünetben három kézműves tábort szervezünk.

Kézműves programunk az utóbbi években jelenős fejlődésen ment át. Nőtt a résztvevők száma, a képzések színvonala és éppen az Alap támogatásának köszönhetően korszerűsödött a műhely.

A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek beruházásait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-B-2023 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg: munkaeszközök, alapanyagok beszerzése: kerámia, tűzzománc, drótékszer; kellékek vásárlása az égetéshez: lapok, válaszoszlop, égető rács; a Téka keramikus műhely felújításához szükséges alapanyagok vásárlása ( padlóöntéshez cement, homok, vasrács, tetőcseréhez - hullámpala, faanyag, válaszfalhoz faanyag, préseltlemez, ajtó, falburkolat). Sikerült egy új 120 liters égetőkemencét venni és 2 db. elektromos korongot.

A Csoóri Sándor Alap kézműves műhelyek szakmai programjait támogató kiírása CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2023 eredményeként a következő célokat valósítottuk meg: sikerült az eszközkészletünket fejleszteni, fogyóanyagokat vásárolni melyeket a keramikus, tűzzománc, drótékszer, gyöngyfűző műhelyekben használunk. A pályázat segítségével fizettük a Kézműves Ház bérleti díját, valamint ebből a pénzből fedeztük az oktatók tiszteletdíját. Különös gondot fordítottunk a reklámra, hogy tanfolyamaink híre minél szélesebb réteghez eljusson.

Regionális szervezetként kiemelt támogatást kaptunk a CSSP-M-REGHT-2023 számú kiírás keretén belül. A támogatást a Téka népművészeti programjának fejlesztésére fordítottuk. Oktatóink, pedagógusaink szakmai képzését több mesterkurzus szervezése által biztosítottuk; eszközbeszerzéssel fejlesztettük intézményünk infrastruktúráját; oktatóanyagokat vásároltunk. Rendezvényeinket gazdagítottuk élő népzenei szolgáltatásokkal, koncertekkel. A központba bútorzatot, technikai eszközöket vásároltunk. Biztosítottuk a nagyrendezvények esetében az étkezési, szállítási és a szállásköltségeket.
A CSSP-NEPTANC-HT-2023 keretén belül a Kaláka, Kiskaláka, Kenderkóc néptáncegyüttesek támogatását biztosítottuk. Büszkék vagyunk rá, hogy táncosaink lelkesedése töretlen, az edzőtáborban és fellépéseken is maximális létszámban vettek részt. Néptánccsoportunk szakmailag fejlődött, a közösség megerősödött és létszámbeli növekedés tapasztalható. Jelenleg 6 csoportban több mint 150 gyerek vesz részt néptáncoktatáson. A támogatásból az oktatókat és a zenészeket fizettük ki. Biztosítottuk együtteseink és csoportjaink részére a fellépések szállítási költségeit.
A Csoóri Sándor Alap anyagi támogatása alapítványunk minden népművészeti tevékenységének jelentősen emelte a színvonalát és szakmaiságát; pozitív hatása pedig hosszú távon fennmarad.

Köszönjük a támogatást!

 

Támogatók

BGA keszultBGAmegvalosultBGA

 

CommunitasNKAlogoCsoóri AlapEMMI.jpg

Halmos HH MoHH Erdelykulturpajta es tunderkert logo fekvoNKTK logo fekvo szines

DRITanács

trafotechAgropankesz group horizontalpower belt logo EN1