fbpx

A szamosújvári Téka Alapítvány 1993-ban alakult. Célunk a közművelődés, oktatás, ifjúság- és közösségfejlesztés a mezőségi szórványban.

Munkánk elismeréseként többek között az EMKE „Könczei Ádám”, „Ipolyi Arnold”, „Kisebbségekért Díj” „Szent György Kitüntetés” és a magyar Országgyűlés ezüst emlékérmével tüntették ki szervezetünket.

A Téka Alapítvány a magyar kormány egyik „Nemzeti Jelentőségű Intézménye”.
Miért dolgozunk?
Az erdélyi Mezőség magyarsága a történelem során sok csapást elviselt miközben jelentős kulturális és történeti értékekkel járult hozzá a magyar nemzeti örökséghez. Ezt a tényt tudatosítva, a romániai rendszerváltás után lépésről lépésre építkeztünk/építkezünk, úgy hogy a szórványhelyzetet nem hátrányként, hanem feladatként fogjuk fel. Feladatunk az, hogy végvárakat építsünk, azért hogy a magyar nyelvi- és a kulturális határokat a mi régiónkban is megvédjük.
Intézményeink:

- Téka Szórvány Művelődési Központ
- Mezőségi Téka Szórványkollégium
- Mezőségi táborközpont - Feketelak
- Tájház és közösségi központ – Feketelak
- Közösségi ház - Szépkenyerűszentmárton
- Mezőségi szórvány iskolaközpont épülete

Intézményeinkben három nagy program keretén belül több projektet, tevékenységet bonyolítunk le.

I. KÖZMŰVELŐDÉSI, KULTURÁLIS SZÓRVÁNYPROGRAM

Heti program alapján megszervezett rendszeres kis- és felmenő rendszerű évi nagyprojekteket bonyolítunk le a Téka Művelődési Központban.

Heti órarend alapján megszervezett rendszeres tevékenységeinken több mint 600 személy vesz részt. Nagyrendezvényeink egyik meghatározó célja az, hogy kulturális szinten el- és visszafoglaljuk a minket megillető (köz) tereket. 2016-ban a következő nagyrendezvényeket szervezzük meg: XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál; XVII. Nyári honismereti tábor; XXI. Kaláka tábor Feketelakon; XVIII. Őszi Fesztivál; XX. Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivál; XII. Anyanyelvi vetélkedő; XVI. Betlehemes találkozó; VIII. Kézműves Tábor, III. Irodalmi Tábor, II. Zenetábor.

II. MEZŐSÉGI SZÓRVÁNYOKTATÁSI PROGRAM

A Mezőségi Szórványoktatási Program összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A program keretén belül alapítványunk egy kollégium létrehozását, működtetését és a mezőségi szórványoktatási központ felépítését vállalta.

A Mezőségi Téka Szórványkollégiumot 2001-ben hoztuk létre. Az 5-12 osztályos célcsoport a válaszúti Kallós kollégiumból és mezőségi falvakból származik. A 2016-17-es tanévben 126 diákról gondoskodunk.
A Mezőségi Magyar Oktatási Központot immár hatodik éve építjük Szamosújváron. A projekt indokoltsága az, hogy úgy érhetünk el jelentős eredményeket az asszimiláció megfékezésében, ha magasabb színvonalú, jobban felszerelt és kedvezőbb háttérfeltételekkel rendelkező oktatást tudunk felmutatni, mint az átlagos többségi intézmények. Az új intézmény 2016 őszén kezdi el működését.

III. TÓVIDÉKI TÉRSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM

Programunk célja az, hogy támogassuk a tóvidéki falvak modernizációs törekvéseit.
A Tóvidék Program fontosabb célkitűzései: helyi akciócsoportok létrehozása a települések közösségi életében felelős személyek együttműködésével, a helyi anyagi és szellemi erőforrások feltérképezése; tájházak létrehozása minden nagyobb szórványtelepülésen; multifunkcionális közösségi terek kialakítása és felszerelése; a programban résztvevő települések turisztikai, idegenforgalmi népszerűsítése (honlapok, turisztikai reklámanyagok készítése, kulturális útvonal kialakítása); a helyi kulturális kínálat minőségi rendszerben történő bemutatása stb.

Téka Alapítvány: www.teka.ro
Facebook: https://www.facebook.com/tekaalapitvany
https://www.facebook.com/TekaFeketelak/
https://www.facebook.com/iskolaepitesteka

Támogatók

BGA keszultBGAmegvalosultBGA

 

CommunitasNKAlogoCsoóri AlapEMMI.jpg

Halmos HH MoHH Erdelykulturpajta es tunderkert logo fekvoNKTK logo fekvo szines

DRITanács

trafotechAgropankesz group horizontalpower belt logo EN1